bloggtorka = konfaläger

Ni har redan märkt det, det är stiltje på min blogg. Det beror inte på att jag inte har lust och uppslag. Det beror på att jag är ledare på ett konfirmationsläger som precis dragit igång. Treochenhalv intensiva ljuvliga veckor på Strömbäck. I love it. Konsekvensen av detta är att jag troligen bloggar väldigt blygsamt de närmsta veckorna. Sen blire liv i luckan igen! Yesss!

spice me up
Efter att jag i mitt förra korta inlägg vurmade för stormarknadens storhet kände jag att jag behövde romatisera lite över den lilla marknadens charm. Åh, är inte lantliga matmarknader något av det bästa som finns!? Jag är oerhört svag för dem i vart fall. Människor i rörelse utan jobbiga kundvagnar, närodlade grönsaker, dofter, smakprov, rekordeliga bönder med jordiga händer, folk som kan sina grejer, friska luften, känslan av att man vet var det man köper kommer ifrån..
marknadsgata i arles, provencesju sorters apa, eller vitlök menar jagbuy my rice and curry, hurry hurry hurry!


storhandla!

Min pappa ringde just. Jag ska få åka med honom och mamma till ICA Maxi och handla. Hurra! Mitt hjärta bultar extra ivrigt och hårt. Jag gillar att handla! Jag tycker om att gå där med min kundvagn och självscanningsapparat. Det är något tillfredställande med att fylla korgen med fina, bra råvaror som ska bli något gott och ge min kropp energi. Jag gillaret!
När jag längtade hem från Tanzania var en av de saker jag drömde om att få vanka av och an inne på en storkarknad.

Mina två bästa handlingsställen är ICA Maxi och Meretes. De är bra på olika sätt.


utflykt

I veckan har jag varit på två mycket lyckade utflykter. Den första bar av till beachen i Täfteå med Nils och Olov. Vi ägde hela stranden och stekte halva dagen. Utöver det läste vi DN, lunchade medhavd sallad och fikade överblivet födelsedagsfika. Olov brände sig och var lycklig över det! Jag klarade mig och var glad över det.

  


Utflykt två ägde rum igårkväll, på självaste nationaldagen. Jag, Nils och ett gemytligt sällskap tog oss till havet. Med filtar, diverse picknickmat och efterätt slog vi oss till ro på klipporna ute i Kont. Vinden ven, vattnet vågade och vi hade det väldigt bra. Johanna var inte mätt efter vår hejdundrande måltid utan bestämde sig för att äta utav det skogan hade att ge. Hon åt: granskott (det är gott), björklöv (tveksamt) och en kvist (enligt utsago: beskt). Det var gulligt. Förutom det lyckades hon hitta ett magiskt vackert litet ställe. Där hade jag kunnat tänka mig att stanna ett litet slag. Önskade också att min batterier i kameran inte gett upp. Lyckades få två-tre bilder, men ingen lyckas förmedla platsens atmosfär riktigt. Ni kan få se en detaljbild ändå.


jag har så många frågor, men så sällan svar

Hur skriver man om att handla ekologiskt och rättvisemärkt utan att bli präktig och komma med pekpinnar? Hur inspirerar och peppar man till grön konsumtion på ett sätt så det smittar av sig? Hur pratar man man om ämnet utan att för den sakens skull ge sken av att vilja framställa sig själv i god dager? Hörrni, jag har ingen aning och det stör mig!  Jag önskar att jag visste, för det är en sak jag gärna skulle skriva mer om i sådana fall.

I och med min medicinska kostomläggning så har det hänt något härligt i våra skafferier. Allt fler varor har bytts ut mot gröna alternativ. Det är till stor del på grund av hälsoskäl, men givetvis också med tanke på hållbar utveckling i världen. Med en liten spark i baken så har jag alltså gått från att äta 30-40% ekomat till 80-90%. Dyrare? Javisst! Fast det går alldeles utmärkt trots att jag är en stackars student. 

Jag har inget behov av att definiera mig själv som miljömedveten, jag ger faktiskt katten i hur jag uppfattas i den frågan. Ändå! Jag vill jättegärna inspirera andra till att äta ekologiskt och rättvisemärkt. För själva grejen, att tänka miljövänligt och solidariskt, den skriver jag under på. Men, vem gör inte det?

Är det bara en fot in da ass som kan ändra på vårt sätt att konsumera och leva? Vilka är våra drivkrafter? Rädsla inför det stora skräckscenariot? En önskan om framtida generationers överlevnad? Ansvarskänsla gentemot människor och länder som kommer att drabbas hårdare av klimatförändringar? Hotet mot vår egen hälsa?

Jag vet till exempel inte hur jag ska lyckas gå från snack till hockey när det gäller att:
duscha kortare, sluta vilja flyga till avlägsna platser på jorden eller avstå från långväga importerade godsaker.

Får väl helt enkelt fortsätta i den ände jag börjat och se var det leder. Jag vill inte handla rätt på grund av skuldkänslor och rädsla, jag trivs bättre när jag får göra det med glädje. Det gör jag nu!

mersmak

Som en fortsättning på fiskarbilden kom jag att längta efter stugsommar. Min familj har en röd stuga med vita knutar vid en stor sjö i det ångermanländska inlandet. Där är det gott att vara! Jag tror jag dånar. Förra sommaren bodde jag och Nils där. Vi sommarjobbade i hemtjänsten och njöt av allt som hör sommaren till. 

Vi fick besök också. Fy vad trevligt! Då kunde det se ut såhär:mat ute i grönskan vid lekstugan som håller på att trilla omkullnils tolkar efter roddbåten på det böljande blåjag försöker fota solnedgångshimmel då jag plötsligt och otippat stöter pågrävligen!
fotot är fantastiskt dåligt, men upplevelsen var fantastiskt finoräkneliga grillmiddagar och exprimenterande med marinader

I år vet jag inte hur mycket stuga jag får. Jag hoppas det blir tillräckligt för att stilla mitt begär. Ingen sommar är i alla fall komplett utan. Jag undrar, har någon av er som läser bloggen några sommarmåsten?ordning och reda

Jag rotar och rensar bland bilder på datorn. Jag gillar att sortera och organisera. Jag hittar många godbitar.
Ni ska få se en raring till bild på mig och mina systrar. Åh!
Här är vi, stolta fiskare en sommarkväll för många år sedan:Så gulligt!


loppislängtan

Ge mig loppisar!

Jag vill först och främst få ha en loppis och sälja bort gammalt groll. Sådant som är fint men inte passar mig längre, sådant jag har tänkt ska komma till användning men inte kommit till användning på flera år eller sådant som jag tröttnat på men som kanske kan glädja andra. Det skulle vara skönt att få rensa ut. Måste undersöka loppis-möjligheter.

Och så vill jag gå på loppisar! Titta, lyfta, känna och fynda rariteter. Förra sommaren var en utomordentlig loppis-sommar. Då bodde och jobbade jag och Nils i mina föräldrars sommarstuga. Stugan ligger i det ångermanländska inlandet. Bra placering ur loppis-fynd-synpunkt. En eller två mil därifrån finns en förträfflig året-runt loppis. Vi har fyndat en fjärdedel av vårt hem där tror jag. I alla fall flera fina detaljer. Jag har aldrig lyckats pricka in loppisarna här inne i stan och till loppisarna utanför stan är det väldigt svårt att ta sig utan kärra.

Mitt blod kokar av loppislängtan!

little traveller och hans vänner

image43


2004

Var ett år då skrev jag mycket mer. Texter, poesi, noveller, små anteckningar. Jag har alltid gillat det här med skrivandet. Men sedan kom det tider då jag nästan tappat bort det, bortsett från mer eller mindre täta dagboksanteckningar. Det har liksom varit skralt med ord. Så är det fortfarande, men, jag hoppas att det kommer igen. Att få skriva har fyllt mig med mycket lust.

Bara för att jag känner mig så generös med mig själv idag så ska ni få läsa två gamla dammiga alster. Men jag måste erkänna att det gör mig aningens nervös. Det första hörde till en svit av dikter jag skrev i skolan 2004 men inspiration från andra poeter. Ni får gärna gissa vem som inspirerat mig till denna uppriktiga bit:

faller i en måndag
vaknade till en ny början
slog upp ögonlocken
gjorde min morgontoalett
gick till skolan med mitt prickiga paraply
bara ifall att du vet
gnistregn från byggarbetarna
och skywalken försvinnande grå mot regnvädershimmel
längtar efter befriande brottning
någon frågar linda hur hennes allra första kyss var
jag undrar vad allra betyder
slickar mig om munnen
letar efter salt eller chokladrester
utanför pillar någon med ett lås
och vill komma komma komma in
i något som inte är öppet
som behöver en nyckel
skywalken är en kameleont som kan ta mig till varmare länder
glider igenom och landar i it-landet sverige
alla strålas målas med skärmens färger
jag springer skrikande ut i gråvädret
och kameleonten är försvinnande grå mot himlen
byggarbetare visslar åt snygga kvinnor
i alla fall i amerikanska serier
det tycker jag är härlig objektfiering
och klär av mig naken
varje gång jag passerar och vickar på härliga häcken
vilken äcklig kropp jag har
säger hon bakom mig i bussen
och jag vill säga håll käften
men krama hennes hjärta tryggt och läka hennes öga
himlen är försvinnande grå och
jag ramlar ut i universum som är fullt av kameleonter
någon fångar mig som en fluga med en sliskig tunga
det är en amerikansk byggarbetare
som visslat efter mig imorse
nej det är det inte
det är dennis lyxzén sexigast i sverige
nej det är det inte
det är en kameleont med en sliskig tunga
ja det är det och jag faller i sömn
man vilar bara i sanningar
det hänger en kjol i garderoben jag aldrig använder
men den var så snygg tyckte någon
min börs inte höll med
ska skänka kjolen åt en försvinnande grå kameleont
fylls med ömhet
åt honom intill som inte bär bilder
på andra sidan
intriger i ett land som inte finns
jag tror inte mina öron
och vill gråta på träet
så det sväller sväller
och krossar allt som inte finns

Ett år tidigare skrev jag den här:

istället för fil
I

skulle vilja äta frukost vid ditt bord
andas in morgonen ur din mun
låta ditt leende stryka undan min hårslinga som bråkat sig i vägen
total närvaro
inte på något annat sätt än sådär
att
vi fortfarande skulle höra om himlen sprack


II

jag vill ha yoghurt idag,
vill stoppa i hallonen från den långa leriga backen till stugan
och bara vara ensam i allt


III

knäckebrödssmulor under mina lår på trästolen
jag bostar inte bort dem
för jag vet hur du äter knäckebröd
och du hade alldeles för bråttom bort i morse


RSS 2.0